Karácsonyi nyíltnap 2017.12.14.



Erre az eseményre a Felhő és a Szivárvány csoport kisgyermeknevelőivel együtt készültünk. Tettük mindezt olyan megfontolásból, hogy előző évben is remekül sikerült a csoportok közös munkája.

A reggeli órákban a Szivárvány csoport kisgyermeknevelői feldíszítették a közös karácsonyfánkat a csoportjukban. A délelőtt folyamán mi a Felhő csoport gyerekeivel meg is csodáltuk. Öröm volt látni a sok csillogó gyerekszemet. Körben állva karácsonyi dalokat énekeltünk, majd a szőnyegen ülve hallgattuk a karácsonyi cd-t és bontogattuk a fa alatt elhelyezett ajándékokat. Közben a nagyobb gyerekek folyamatosan érdeklődtek a fáról, díszekről. Legjobban mégis a szaloncukor izgatta a fantáziájukat. Egy-két kislány táncolt, ugrált a zenére. Elérkezett az ebéd ideje ezért vissza mentünk a saját csoportszobánkba.

A csendespihenő alatt előkészítettük az előzőleg vásárolt kellékeket a délutáni szülőkkel való közös adventi készülődéshez. Kis cserepeket, szalagokat, gyöngyfűzért, fenyőágakat, fonalakat, gipszformákat - amiket hetekkel előtte öntöttem ki- és festékeket. Kisgyermeknevelő társaimmal karöltve kigondoltuk, hogy a szülökkel és a gyermekeikkel együtt, asztali díszt, kis sapkákat a karácsonyfára, és kézzel festett karácsonyfadíszt fogunk készíteni.

A picik uzsonnája után, átrendeztük a szobákat. Úgy gondoltuk, hogy a festés elég maszatos tevékenység, ezért azt egy helyiségre koncentráltuk, mégpedig a Felhő csoport nagyszobájára. A Szivárvány csoport nagyszobájába pedig a többi kreatív foglalkozást terveztük.

A szülők folyamatosan érkeztek 16 órától. A gyerekek kitörő örömmel üdvözölték hozzátartozójukat, és már szaladtak volna az átadóba öltözni. Meglepődve tapasztalták, hogy nem hogy ők nem mennek haza, de még anya, apa, nagymama is bejön a szobába.

A két szoba között szabad átjárás volt, így mindenki szabadon választhatta ki, hogy mit készít a gyermekével. Ezek a délutáni programok több okból is hasznosak. Egyrészt év vége közeledtével minden egy picit lelassul. A szülők ilyenkor már szabadságot vesznek ki és gyermekükkel ebben az 1-2 órában együtt, közösen alkotnak, beszélgetnek, nevetgélnek. Másrészt van időnk több tartalmasabb beszélgetést megejteni, ami év közben a gyermekek bevételénél, haza adásnál nem mindig lehetséges. Erről árulkodnak a fényképek is. A nap végén a bölcsőde apraja nagyja örömmel és fáradtan távozott.


 Horváth Károlyné Anita

kisgyermeknevelő