Babóca bölcsőde bejáratának képe

1083 Bp. Baross u. 117.
06-1-314-3696
baboca@bolcsode-bp08.hu
bölcsődevezető: Rózsa Anna


Bölcsődénk szakmai programja elérhető itt.

Bölcsődénk 1976-ban épült, a Szigony negyedben található, a Kálvária tér és az Illés utca sarkán, egy tízemeletes lakótelepi ház földszintjén.

Intézményünk korszerű, 75 férőhelyes, 3 gondozási egységben 6 csoportszobában neveljük és gondozzuk a gyermekeket. A szobák tágasak, világosak, a berendezés gyermekközpontú, hangulatos, otthonos, esztétikus. A játékok a gyermekek életkori sajátosságainak, egyéni fejlettségi szintjének, valamint a szakmai előírásoknak megfelelően van összeállítva.

Minden gondozási egységhez tartozik egy átadó, s a szobákhoz külön-külön bejáratú fürdőszoba.
A szobákból ki lehet menni az udvarra, ami gumiburkolatos, nagysága ideális a gyermekek mindennapi mozgásigényeinek kielégítésére.
A nagymozgás lehetőségét Wesco biciklivel, triciklivel, labdákkal, rotikonkockával, csúszdával és műanyag mászókákkal biztosítjuk.

A gyermekek egészségének megőrzése érdekében sószoba is található bölcsődénkben. A só-szoba jótékony hatással van a légzőszervekre, amit a szoba adta 18-20C° és 70-80%-os relatív páratartalom biztosít. Hatásos asztma, hörghurut, légcsőhurut, krupp, nátha esetén. A téli hónapokban, valamint az időjárástól függően a gyermekek heti egy alkalommal kisgyermeknevelőik felügyeletével tartózkodhatnak és játszhatnak a sószobában.

Bölcsődénk saját konyhával és mosodával rendelkezik. A konyha megfelel a közegészségügyi követelményeknek. Az étkeztetés szempontjából - szakorvosi igazolás alapján - figyelembe vesszük az eltérő igényeket, legyen szó diétáról, tejérzékenységről, különféle ételallergiákról.

A szülők és a kisgyermeknevelők folyamatosan, kölcsönösen tájékoztatják egymást a gyermek fejlődéséről, hiszen ez alapvető fontosságú a személyre szóló bölcsődei gondozás - nevelés kialakításában.

A szülők és a bölcsőde kapcsolattartásának formái:

  • - Családlátogatás
  • - Napi beszélgetések, érkezéskor, hazamenetelkor
  • - Szülői értekezletek
  • - Hirdetőtáblán közérdekű hírek
  • - Üzenő füzet

Kollégáink közös programokkal, játékokkal, műsorokkal teszik színesebbé a hétköznapokat és az ünnepeket is.

A Mikulás minden évben ellátogat hozzánk ajándékokkal kedveskedve a gyermekeknek.

Decemberben karácsonyi hangulatot varázsol bölcsődénkbe a közösen készített díszekkel öltöztetett fenyőfa.

Az év utolsó együtt töltött napján nyílt napot rendezünk a szülőkkel, ahol gyerekek és felnőttek közösen készítenek karácsonyi díszeket, ajándékokat és sok-sok mézeskalácsot.

Farsangkor álarcokat festünk és nagy bulit csapunk.

Anyák napjára a gyermekek saját készítésű meglepetésekkel kedveskednek Anyukájuknak, Nagymamájuknak!

A születésnapját ünneplő gyermekeket társaik kis ünnepség keretében köszöntik fel.

A szülők egy – egy nyíltnap keretében betekinthetnek a csoportok életébe és gyermekeikkel közös kreatív foglalkozásokon vehetnek részt.

Szombat délutánonként Játszóház működik bölcsődénkben ősztől tavaszig, ahol a Józsefvárosban élő kisgyermekes családoknak lehetőségük van a kisgyermeknevelők irányításával együtt kézműves és zenés-énekes programokon részt venni. A Játszóház szolgáltatástérítésmentes.


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Kollégáink:


Babóca bölcsőde dolgozói

Első sor balról jobbra:
Toldi Róbert,Dalkóné Varsányi Ágnes, Gyülvészi Dezsőné Éva, Horváth Katalin, Kovács Julianna, Hetei Szilvia

Második sor balról jobbra:
Götzel Rita, Havlik Viktória, Pátrovitsné Gönye Margit, Solymos Csilla, Hunyadi Viktória

Harmadik sor balról jobbra:
Selenka Tamásné Mária, Horváth Károlyné Anita, Rózsa Anna, Szolcsán Sándorné Brigitta, Dankó Andrea

Negyedik sor balról jobbra:
Váradi Sándorné Rózsa, Tóth Zsuzsanna, Zatykó Mihályné Gyöngyi, Csapóné Cseke Etelka, Németh Judit, Csomor Istvánné Anikó
A bölcsőde egy édesanya szemével
(Babóca Bölcsőde)


1. Miért szerette volna, hogy kisfia bölcsődébe járjon?

A kisfiam másfél éves kora körül már nagyon élvezte a játszótéren más gyerekek társaságát, legszívesebben velük játszott volna egész nap. Nagyon fontosnak tartom, hogy ha a gyerek is nyitott a dologra, akkor közösségbe menjen, ismerje meg a közösségi szokásokat, szocializálódjon. A kisfiam nyitott volt, engem vártak a munkahelyemen, ezért is döntöttünk úgy, hogy kezdjük el a bölcsit.

2. Hogyan szerzett tudomást a bölcsődéről?

A kerületben több bölcsőde is van, én a két legközelebbit személyesen is megnéztem, beszéltem a bölcsődevezetőkkel, bepillantottam egy-egy csoport éltébe, a bölcsi házirendeket meghallgattam, illetve az ott dolgozó kisgyermeknevelők pillanatnyi munkáját is megfigyelhettem.

3. Miért esett a választás erre a bölcsődére? Hogyan fogadták Önt a bölcsődében, milyen volt az első benyomása?

Könnyű volt a választás: a bölcsődevezető határozottsága, a szigorú napirend (amit nagyon fontosnak tartok), a kisgyermeknevelők lelkes munkavégzése és kedvessége, valamint a sok mosolygó gyereket látva tudtam, hogy ide fogom hozni a kisfiamat! Emellett a folyosókat, ajtókat saját kezűleg készített rajzok, dekorációk, fényképek, életképek díszítették, ezzel is családiasabbá téve az intézményt.
A bölcsődevezető körbevezetett, benéztünk több csoportba, és közben ismertette a napirend főbb pontjait, szabályait.

4. Milyen volt a beszoktatás?

A kisgyermeknevelő első pillanatban szimpatikus volt a kisfiamnak, és azóta is nagyon ragaszkodik hozzá. Az első héten én is ott voltam, hosszabb-rövidebb időkre elhagytam a szobát, hogy lássuk, hogyan hat ez a kisfiamra, majd a második héten az ott alvást is kipróbáltuk, és zökkenőmentesen ment. Nekünk összességében könnyen ment a beszoktatás, ami a türelmes és kedves kisgyermeknevelőknek is köszönhető!

5. Nem bánta meg, hogy bölcsődébe adta a gyermekét?

Nem! Ugyanígy tennék, ha újra dönthetnék. Számomra az a döntő, hogy a gyerek mennyire nyitott a bölcsődére, a többi gyerekre, mennyire érett az elszakadásra. Mivel Ő nagyon nyitott volt, és érett, nem volt gond a bölcsi kezdéssel.
Ellenkező esetben valószínűleg nem adtam volna közösségbe, vártam volna még, amíg érettebb lesz.


Kovács Andrea

édesanya