Mini-Mano bölcsőde bejáratának képe

„ A világ Kinek kedvéért létezik?
Mindenhol és mindenkor,
A kicsik kedvéért ”

(Saul Tchenikovvsky)1083 Bp. Baross u. 103/a.
06-1-333-7752
mini-mano@bolcsode-bp08.hu
bölcsődevezető: Vajda Krisztiánné


Bölcsődénk szakmai programja elérhető itt.

Bölcsődénk 1982-ben került átadásra, a Szigony negyed szélén a Muzsikus cigányok parkjánál található. A folyamatosan megújuló és korszerűsödő intézmény a mai kor igényeihez igazodik.

A 75 férőhely, hat csoportban,és három nagy egységben üzemel. Csoportjaink:

x Kisvakond   Tulipán x
x Panda   Süni x
x Katica   Mókus x

Négy csoportban 12 fő hasonló korú kisgyermeket fogadunk, két csoportban pedig 13-14 főt, minden csoportban két kisgyermeknevelő teremti meg a nyugodt, családias hangulatot.

Az épület földszintes, és minden csoport közvetlen kapcsolatban áll a kerttel. A játszókert utcazajtól védett zárt területen helyezkedik el.


Mini-Manó Bölcsőde udvar

A csoportszobák tágasak, színesek és világosak, megfelelő hangulatot teremtenek a nyugodt játéktevékenységhez. A berendezések a gyermekek életkorához igazodnak, a játékeszközök, mozgásfejlesztő játékok maximálisan biztosítottak. A hangulatos dekoráció a sokoldalú, kreatív kisgyermeknevelőink készségét tükrözi.


Mini-Manó Bölcsőde

A fürdőszobák a csoport szobákból nyílnak, ahol a berendezések a gyerekek méreteinek megfelelő magasságban vannak elhelyezve. Az átadókban beépített szekrényekben tárolhatók a gyerekek ruhái.
A falakon elhelyezett táblákra szülői tájékoztatók, valamint a gyermekek alkotásai kerülnek kifüggesztésre.

Az intézményben ősztől- tavaszig üzemel a só szoba, mely a gyermekek egészségét szolgálja.

A bölcsőde saját főzőkonyhával rendelkezik. A gyermekek életkorának megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot biztosítjuk, továbbá szakorvosi igazolásra a speciális diéták kielégítésére is lehetőségünk van.
Intézményünk egyéni arculatának kialakításakor előtérbe helyeztük, hogy a gyermekek elsődleges lételeme a játék. Játékba ágyazva alakítjuk, formáljuk a testi és lelki fejlődést.
Napi tevékenységek során egy-egy adott ünnep, vagy évszak köré csoportosítjuk a hetet, és ennek fényében „tervezzük” a foglalkozásokat.

Nagy hangsúlyt fektetünk az ének-zenei, anyanyelvi, irodalmi, vizuális, környezeti és a testi nevelés kialakítására, megismertetésére, egyensúlyban tartva az életkori sajátosságokat.

Fontosnak tartjuk hagyományaink őrzését, miután a kerület multikulturális szempontból nagyon gazdag és színes. A különböző népek hagyományai keverednek itt, ezért lényeges már koragyermekkorban néphagyományaink, szokásaink megismertetése.

A szülőkkel való kapcsolattartás fontos számunkra. Ha a szülő elfogadja a bölcsődét, és „beszokik”akkor a gyermek is biztonságban érzi magát, szívesen tölti napjait a csoportban.
A napi kapcsolattartáson túl, szülői- és csoportos szülői értekezletet tartunk évente többször. Az egyéni szülői beszélgetésekre is mindig lehetőséget adunk.
Munkánk során törekszünk arra, hogy partneri kapcsolatot tudjunk a szülőkkel kialakítani, alkalmat adunk egymás megismerésére. Sikeresek a kreatív szülői délutánok, itt közösen készítünk dekorációkat az ünnepekre.

Nyíltnapok alkalmával mélyebb betekintést kaphatnak a szülök a hétköznapok eseményeibe, lehetőség nyílik a közös játékra, éneklésre, mondókázásra is.

Kisgyermeknevelőink, folyamatosan képzik magukat, a legújabb szakmai módszerek szerint dolgoznak, emeltszintű és főiskolai végzettséggel rendelkeznek.

A napi meghitt és családias légkör megvalósításához nagyban hozzájárul a konyhai személyzet és a technikai dolgozók segítő munkája is.


Mini-Manó Bölcsőde udvar

Szeretettel várjuk Önöket!Szülők ajánlása, vélemények


Két gyermekem van, Anna (3éves) és Lina (16 hónapos). Én román állampolgár vagyok, a férjem francia. Az én szüleim és a párom szülei nagyon messze laknak, nem nagyon van segítségünk a gyerekneveléssel kapcsolatban. Ezért a bölcsőde, ahova járnak a gyerekeink, nagyon fontos az életünkben. Csak akkor tudunk dolgozni, ha a gyerekeink jó helyen vannak.

Amikor Anna bölcsis lett, csak 15 hónapos volt. Anikó volt a gondozónő és annyira jó volt a kapcsolatunk, hogy sokszor, amikor Annának szüksége volt valamire, Anyának szólította. Nagyon fontos számunkra, hogy a gyerekek közösségbe járjanak nyelvi szempontból is. Anna most három éves és elég jól beszél magyarul. Ez mind a bölcsőde dolgozóinak köszönhető. Elégedett vagyok, hogy a gyermekeim a Baross u. 103/A bölcsődébe járnak, mert több mint egy szolgáltatás.

Amikor a párom külföldön dolgozott egy rövid ideig, a Zsuzsi nénivel (bölcsődevezető) beszéltem a helyzet nehézségeiről és tőle kaptam sok jó tanácsot. Abban is segítettek, hogy tervezzem a jövőt itt Budapesten, és itt maradjak tovább. Nem voltam biztos benne, hogy sikerül boldogulnom egyedül pár hónapig a gyerekeimmel, de bíztattak, hogy sikerülni fog. Vizsgáztam is sokszor idén és tavaly is, mindig segítőkészek voltak, amikor szükségem volt a segítségükre.

Leat Mihael


Az ötödik gyermekem beszoktatása okán járok ugyanabba a bölcsibe, ugyanazokhoz a kedves, segítőkész és megbízható emberekhez, akikkel, nyolc évvel ezelőtt ismerkedtem meg, amikor az első gyerekemmel jöttem. A gyerekek is szeretettel emlékeznek bölcsődés éveikre, és azokra a gondozó nénikre, akik velük játszottak és babusgatták őket. Jó csapat és nagy segítség!

Kemenes Katalin


Margaréta a harmadik gyermekünk. A környék legjobb bölcsődéjébe jár a Mini-Manó-ba. Bátran és sok éves szülői tapasztalatból írom ezt, hisz két nagyobb gyermekem is itt cseperedett. Olyan gondoskodást és szeretetet kapnak itt gyerekeink, mint egy szerető családban.
SzMK-s anyukaként sok szülővel beszélgetek és ők is ebben erősítenek meg, és mondják, sok ilyen szülő-gyerekbarát bölcsőde kellene kerületünknek.

Legkisebb gyermekemet kissé féltettem, mert picike, törékeny, érzékeny lelkű. De amikor látom, hogy reggel ölelésre szalad a gondozónőkhöz, akkor minden alkalommal meghatódom és hálás vagyok, hogy ilyen nagyszerű gondozónők viselik gondját gyermekemnek. Nagyszerűek ők emberileg és szakmailag is. Mély köszönettel és hálával tartozom nekik.

A bölcsőde különleges szellemiségét nagymértékben a vezető asszonynak, Zsuzsa néninek köszönhetjük. Ő a háttérből igen bölcsen és szeretettel irányítja ezt a kis csapatot. Ajtaja mindig nyitva áll előttünk is. Családi gyermeknevelési gondjainkkal bármikor fordulhatunk hozzá. Készségesen segít és ellát jó tanáccsal.

A bölcsőde fogadási ideje is igen rugalmas, 6 és 10 óra között fogadják gyermekeinket. Ez az időbeosztás a különféle családi igényeknek is meg tud felelni. Azoknak is, akik munka előtt hozzák be gyereküket és azoknak is, akik még otthon vannak, és bölcsőde előtt még van idő egy kis játékra. Szép átmenet ez így a csecsemőkor és a kisgyermekkor között. Számunkra ez nagyon fontos. Látszik is Margarétán, hisz törésmentes nála az otthon és a bölcsőde közötti váltás.
Köszönjük, hogy ilyen családbarát bölcsődébe járhatnak a gyermekeink.

Domonkos Mária