Erasmus+ KA2 Stratégiai Partnerségek - "FINE! - Food and Nutrition In ECEC" projekt (2018-1-HU01-KA201-047760)
A FINE! projekt általános célkitűzése, hogy hozzájáruljon az EU élelmiszerbiztonsági politikája, az „Egészségügy 2020” keretprogram, az Európai Élelmiszer- és Táplálkozási Akcióterv 2015 - WHO, a gyermekkori elhízás cselekvési terv 2014 céljainak eléréséhez, hivatkozva a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 -nak, az ENSZ17 fenntartható fejlődési céljaira is.
A helyes táplálkozás a gyermekek növekedésének fókuszpontja, különösen a 0-3 éves korosztályban, a fenntartható fejlődés (2015/2. célkitűzés), valamint az aktív és egészséges élet kulcsa. Az élelmiszerek és a táplálkozás számos szempontból fontosak:
A koragyermekkori neveléssel foglalkozó munkatársak számára fontos táplálkozással kapcsolatos képzési lehetőséget biztosítani, mivel nagy felelősségük van abban, hogy a gyerekek megértsék a helyes táplálkozás fontosságát, és kövessék ezt.
Az egészséges ételválaszték és a megfelelő adagméretek biztosítása: a nevelőknek, az étkeztetéssel foglalkozó munkatársaknak, a bölcsődevezetőknek és az egészségügyi szolgáltatóknak együtt kell működniük az egészséges táplálkozás és a testmozgás előmozdítására. Fontos szerepet játszanak a szülők és a családok táplálkozásában és egészséges életmódra való nevelésében is, beleértve a kapcsolódó kérdéseket is, különös tekintettel a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetű csoportokra.
A közvetlen kedvezményezettek a koragyermekkori szolgáltatások (a 0-6 éves gyermekek) és az ott dolgozók, beleértve a vezetőket, a koordinátorokat, a nevelőket, a konyhai személyzetet, a kisegítő személyzetet. Körülbelül 150 résztvevő vesz részt a képzésben, saját országukban vagy külföldön.
A FINE! projekt célja: a résztvevők tudatosságának, ismereteinek, készségeinek növelése a gyermekek táplálkozásával és egészségével kapcsolatos kérdésekben. Az étkezés társadalmi-relációs vonatkozásai a gyermekkorban, a koragyermekkori szolgáltatások szerepe a gyermekek fejlődésében és sikeres életükben:
A projekt módszertana a partnerek közötti kölcsönös tanuláson és a bevált gyakorlatok cseréjén alapul, köszönhetően az 5 rövid távú képzési tevékenységnek, ebből egy minden partnerországban (Magyarország, Olaszország, Portugália, Bulgária és Horvátország), 2 transznacionális projekt találkozónak, önképzésnek.
Minden képzés tartalmaz óvodai és bölcsődei szakmai látogatásokat; megfigyelést. A nemzeti étkeztetési modellek, étrendek, nemzeti és helyi irányelvek bemutatása és összehasonlítása a táplálkozásban és a helyes táplálkozásra való nevelésben, az elhízás megelőzésében, táplálkozástámogatási stratégiák a hátrányos helyzetű gyermekek számára, az élelmiszer-pazarlás megelőzése és az újrahasznosítási szabályok és stratégiák, bevált gyakorlatok cseréje, szakmai találkozók és szemináriumok, műhelyek; szakemberek közötti szakmai megbeszélés.
A projekt eredményei egy záró kiadványban és egy receptkönyvben kerülnek összegyűjtésre, amely a legjobb, egészséges, kiegyensúlyozott, ízletes és étvágygerjesztő receptek gyűjteménye. A receptkönyv, valamint a projekt eredményei sajtórendezvényeknek, az egyes partnerországok nyilvános rendezvényeinek és európai szintű terjesztési tevékenységeknek köszönhetően kerülnek terjesztésre.
Várható hatások:
Projekt partnerek:
A FINE! projekt terjesztésére irányuló tevékenységek:
Az étel útja_Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék_2019_Budapest