Gyermekétkeztetés a bölcsődéinkben



Bölcsődéinkben nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek étkeztetésére, hiszen a megfelelő testi és szellemi fejlődés egyik alappillére az egészséges táplálkozás.


Biztosítjuk minden gyermek számára a korának megfelelő energia és tápanyagtartalmú étrendet. Ennek tükrében naponta négy étkezést biztosítunk, két főétkezést, valamint két kisétkezést. A négy étkezésből háromnak komplettnek kell lennie, amely azt jelenti, hogy állati eredetű fehérjét is kell tartalmaznia.


Szemléletmódunk egyik fő irányvonala, hogy a táplálkozással ne csupán egy alapszükségletet elégítsünk ki, hanem a gyermekek egészségnevelését is elkezdjük. Szakembereink az étlaptervezés során gondosan ügyelnek arra, hogy minél több reformélelmiszerrel és a belőlük készült ételféleségekkel megismertessük őket, mindezek mellett meg is szerettessük velük.


Fontosnak tartjuk a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, ezért minden étkezéshez kapnak a gyerekek az idénynek megfelelőt. Bölcsődéinkben hetente több alkalommal kínálunk a gyermekek számára teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut is.


Törekszünk arra, hogy magyar alapanyagokat szerezzünk be. Minden élelmiszer szállítónktól minőségi termékeket vásárolunk, amelyek a legkedvezőbbek táplálkozási és élettani szempontból.


Munkánkat a 2014. szeptember 1. napjától hatályba lépett a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet határozza meg. Fontos feladatunknak tekintjük, hogy a gyerekekkel az egészséges táplálkozás alapjait megismertessük és megszerettessük. Reményeink szerint ezzel megelőzünk számos népbetegséget, mint például az elhízás, cukorbetegség és a magas vérnyomás.


Minden bölcsődénk biztosít diétás étkeztetést. Ehhez szükséges a szakorvos által kiállított igazolást bemutatni az egyes bölcsődékben. A diétás ételek elkészítését dietetikus felügyeli.


Mindig arra törekszünk, hogy minden gyermekünk jóllakjon, ebből adódóan munkánk során sokat számít a gyerekek véleménye is. A szülőknek is szeretnénk segítséget nyújtani, ezért minden hónapban felkerülnek az aktuális receptek honlapunkra.



Molnár-Kötél Dorottya

dietetikus

Havi étlapok