Gyermekétkeztetés a bölcsődéinkbenBölcsődéinkben nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek étkeztetésére, hiszen a megfelelő testi és szellemi fejlődés egyik alappillére az egészséges táplálkozás.


Biztosítjuk minden gyermek számára a korának megfelelő energia és tápanyagtartalmú étrendet, mely a napi szükséglet 75%-t teszi ki. Ennek tükrében naponta négy étkezést biztosítunk, két főétkezést, valamint két kisétkezést. A négy étkezésből háromnak komplettnek kell lennie, mely a minőségben és mennyiségben is megfelelő fehérje bevitellel biztosítható.


Szemléletmódunk egyik fő irányvonala, hogy a táplálkozással ne csupán egy alapszükségletet elégítsünk ki, hanem a gyermekek egészségnevelésére is törekszünk. Az étlaptervezés során gondosan ügyelünk arra, hogy minél több élelmiszerrel és ételféleséggel megismertessük őket, mindemellett ezeket meg is szerettessük velük. Fő szempontunk a változatosság és az idényjelleg megtartása. Fokozatosan vezetjük be mindennapjainkba a reformétkezés sajátosságait, mind az alapanyagok, mind a konyhatechnológia tekintetében.


Munkánkat nagyban meghatározza a 2015. szeptember 01. napjától hatályba lépő a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet (a továbbiakban Rendelet). Fontos feladatunknak tekintjük, hogy a gyerekekkel az egészséges táplálkozás alapjait megismertessük és megszerettessük, számos népbetegség reményeink szerint így megelőzhető, mint például az elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás.


Minden alapanyagból a lehető legkedvezőbb táplálkozás és élettani, illetve minőségi termékeket szerezzük be.Az ételkészítéshez felhasznált húsok zsírtartalma nem haladja meg a 30%-ot, a húskészítményeké a 23%-ot.


A Rendeletben foglaltaknak megfelelően naponta legalább három alkalommal biztosítunk a gyermekeknek az évszaknak megfelelő zöldséget – ide nem értve a burgonyát – és gyümölcsöt, melyekből legalább egy adagnyers formában kerül a gyermekek asztalára.


A Rendelet alapján biztosítunk gabona alapú élelmiszert, melyből legalább kétnaponta egy adag teljes kiőrlésű. Bölcsődéinkben hetente több alkalommal kínálunk a gyermekek számára teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut is.


Igyekszünk a sózást más fűszerek, összetevők használatával helyettesíteni, hogy a csökkentett sótartalom ellenére is ízletes étel kerüljön a gyermekek asztalára.


Ezenfelül az erős és egészséges csontokért a magas kalcium tartalmuk miatt minden nap biztosítunk tejet és tejtermékeket (tíz élelmezési nap alatt összesen egy főre 4 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket biztosítanunk kell).


Mindemellett nagy gondot fordítunk az alapanyagok összeválogatására, az ételek elkészítésére és azok zsír- illetve cukortartalmára.


Természetesen a szükséges szakorvosi igazolások bemutatásával egyéni igényeknek megfelelő diétás étkeztetést is biztosítunk.


Mindig arra törekszünk, hogy mindenki jóllakjon, ebből adódóan munkánk során sokat számít a gyerekek véleménye is.Mosányi Barbara

dietetikus

Havi étlapok