2020. január 14. napja disszemináció
Erasmus+ KA2 Stratégiai Partnerségek - "FINE! - Food and Nutrition In ECEC" projektről a szülők és az önkormányzati dolgozók számára (2018-1-HU01-KA201-047760)
A Fine! projekt keretében minden résztvevő számára előírás a disszeminációs alkalmak tartása, annak érdekében, hogy a program eredményeit és azzal kapcsolatos tapasztalatokat terjesszék. 2020 január 14-én a program előírásai alapján Magyarországon megtartottuk a FINE! projekt helyi, nyilvános disszeminációját az önkormányzat és a szülők bevonásával.
      
Az előadáson résztvevőknek bemutattuk a FINE! projekt célját, a projektben résztvevő partnereket, a projekt eredményét, illetve az EU ezzel kapcsolatos célkitűzéseit is.
FINE! projekt partnerek:
A projekt egy tapasztalatcsere:
ahol a bölcsődei szakemberek találkozhatnak egymással, hogy növeljék a tudásukat a gyermekélelmezés témával kapcsolatban, tapasztalatot cseréljenek, megoldásokat találjanak, és megvitassák a problémákat.
Konkrét cél:
résztvevők tudatosságának, ismereteinek, készségeinek növelése a koragyermekkori táplálkozás és egészséges életmód kialakításával kapcsolatos kérdésekben ahol a résztvevők összehasonlíthatják:
A projekt eredménye:
egy nemzeti specialitásokat tartalmazó 0-3 éves korosztályt célzó receptkönyv
EU célkitűzés:
az EU „Egészségügy 2020” keretprogram, az Európai Élelmiszer- és Táplálkozási Akcióterv 2015 - WHO,
a gyermekkori elhízás cselekvési terv 2014 céljainak eléréséhez.
A disszemináción a pályázati cél és a megvalósítás állomásai is bemutatásra kerültek fotókon keresztül
Első képzési helyszín:
2019-ben az első képzési helyszín Budapest volt. A partnerekkel való ismerkedést követően az egészséges táplálkozás és a VIII. kerületi bölcsődék élelmezési rendszerének bemutatása került terítékre. Kiemelt témák voltak a közétkeztetés szabályozása Magyarországon, a diétás és a bölcsődei étkeztetés. A képzés ideje alatt több konyha is bemutatásra került, a résztvevők főző workshopon vehettek részt, illetve egy szerepjáték segítségével megtapasztalhatták, hogy milyen érzés is lehet a darabos ételekhez való szoktatás.
Második képzési helyszín:
A Firenzei út során a résztvevők megismerkedhettek a mediterrán étrend irányelveivel, az olasz bölcsődék gyermek-élelmezésével. Az előadásokon, konyhalátogatásokon kívül a gyermekek étkezésének megfigyelésére is volt lehetőség. Az oda járó gyerekek által kedvelt „Mit eszünk ma?” szerepjáték a budapesti Játékvár Bölcsődében is bevezetésre került.
Harmadik képzési helyszín:
Portoban a gyermekek étkezése mellett szóba került a táplálkozás, mint társadalmi probléma is. A programok között több tanulmányút is szerepelt, többek között a résztvevők kilátogattak az élelmiszerpazarlás visszaszorításával foglalkozó „Refood” szervezethez, a „Fruta Feia” nevű portugál szövetkezethez és a „Banco Alimentar Contra a Fome” Élelmiszer bankba is.
Budapest, 2020. január 21.